Direktlänk till inlägg 12 juli 2008

Helgen: grilla, umgås, uppleva!! (Långt!)

Av GladaKatarina - 12 juli 2008 23:03


Vi firade en syster i helgen och som vanligt hamnade jag vid grillen. Kan aldrig låta bli att blanda mig i! Kanske är det en kombination av eldens dragningskraft, matlagningsglädje och för mycket testosteron som avgör. För det sägs ju att kvinnor inte grillar. Jaså?


Jag visste inte det när jag började ta över grillning, mina föräldrar grillade aldrig. Pappa avskydde röken och mamma, som hade arbetat med matlagning, trollade hellre vid spisen. De hörde till generationen som älskade moderna faciliteter och inte uppskattade enklare matlagningstekniker, eftersom de hade växt upp under enklare förhållanden.


Min grillkarriär började under studietiden när jag och en ex-sambo skaffade grill, systematiskt läste oss fram till bästa sättet att grilla (en del är såna!) och sedan grillade tillsammans. Så småningom bjöd jag in en väninna på lunch och tände grillen. Hon blev grymt imponerad! Jag fattade ingenting. Jag gjorde det för att det var gott och hon var väl värd det.


Sedan dess har det inte varit en sommar som jag metodiskt fått rädda falnande glödar, brinnande kotletter och stressade vänner med tändvätskan i hand för att "bättra på" elden som redan brann upp till husnocken. Gode Gud. ;-)


Pedagogiskt har jag visat vad som händer när man häller olja på kolen (det brinner som i helvetet). Tålmodigt har jag tvingat folk att tända grillen 30 minuter tidigare om det är vanligt kol samt att överväga grillbriketter. Vänligt har jag påpekat att tändvätskan skall dra, elden skall brinna länge och kolen vara gråglödande innan det är dags.


Jag har tvingat folk till marinering, till att inte vända köttet förrän det är dags... Resultatet är ätbar och god mat. Det är gott med god mat.


Denna unga släkting håller givetvis med om det! Hon smörjde kråset när en av hennes gammelfastrar firades igår. Men det grillade fick hon stå över, även om hon visade stort intresse för processen. Lite väl varmt för henne!


Apropå varmt, så blev det nästan tryckande hett framemot eftermiddagen. Regnet hade vräkt ner på morgonen men fukten hade bara förångats, och vi levde som i en kvav bastu! Lillsläktingen och jag svettades ändå vid grillen, men lillsläktingen så lite som möjligt.


Dagen idag skulle ägnats åt att fira en bror, men planerna där fick ändras något. Det blev istället ännu en av dessa underbara utflykter med Storasystern. Från väster körde vi mot Smyge, (eller Smygehuk, som man säger på rikssvenska) för där fanns hav, himmel och Tiramisùglass.


Jag är galen i Tiramisù. Jag köper det aldrig, varken glass eller efterrätt. Jag gör det aldrig. Jag äter det sällan. Det går inte. Jag blir liksom tokig inuti. Trust me. @8-P


Vi åkte vidare längs kusten, där tången har börjat lukta lite väl. Men vackert är det! Vi kom upp till Marsvinsholm och hann se lite på kyrkan innan åskregnet var över oss. Otroligt imponerade byggnader och miljöer där!


Vi var lite inne på att åka till Medeltida Ystad på gammelborgen Bjersjöholm, men regnet fick oss att byta riktning. Vi var dessutom vrålhungriga.


I Ystad fann vi snabbt vägen till en restaurang som ärligt talat ger mig blandade känslor. Innehavarens förra restaurang var toppen, super, det bästa som fanns. Hennes nya har ett fantastiskt läge, men... Nej, det känns inte bra. :-/ Maten var okej. Inte lysande, men okej.


Vi promenerade i Marinan, njöt av det fina vädrets återkomst, beundrade segelbåtarna och tittade på folk. Därefter bar det av till Ystad Sandskog och reservatet vid Nybroåns utlopp.


Så skriver Länsstyrelsen i Skåne:


"För geografer och geologer är områdets strandlinjer, revlar och dynbildningar av stort intresse, liksom de strandprocesser som äger rum vid Nybroåns utlopp i den östra kanten av området."


Ja, just så. Man går längs havet, ser ett smalt utlopp, går plötsligt på en landtunga mellan hav och å - ser ytterligare ett parallellutlopp och står vid en lagun! Allt medan vågorna går allt längre in - ebb vänds till flod!


Vi hade en dryg och motionerande promenad där, vilket var utmärkt efter den allt för tunga måltiden! Lite yoga vid strandkanten gjorde också gott!


Det blev en omväg via Köpingebro och dess nedlagda sockerbruk. Bilden visar byn från väster, med brukets skorstenar i fjärran.


Vi passerade Stora Herrestad med dess gammaldags ortstruktur: en komplett bykärna med vackra byggnader bestående av kyrka, prästgård, herrgård, gästgiveri och litet tingshus i en klunga med väg igenom. Som att kliva in i en gammal herrgårdsroman!


Via Bussjö och Borrie nådde vi Sövestad, körde via Sjöbo, passerade Storasysterns uppväxtplats, svängde av mot Löberöd, hastade mot Gårdstånga och lät sedan motorvägen föra oss snabbt och bekvämt genom nya åskskurar förbi Lund, Malmö och nästan ända till Trelleborg!


Vi såg även på denna väg flera pittoreska bymiljöer, kyrkoruiner, kyrkor i bruk, slott och herresäten, naturfenomen, mognande säd och all den prunkande härlighet som Skåne kan erbjuda!


Allt som allt fick vi cirkulerat kring en fjärdedel av vårt vackra landskap idag. Ingen plats på jorden kan locka mig från denna plätt så här års. Här finns allt! :-)


 
 
Ingen bild

Åke J

13 juli 2008 10:25

Tack för en målande beskrivning av den del av Skåne som vi älskar. Jag håller med till punkt och pricka.
Är sedan vädret med så tycker jag att stränderna vid Österlen kan mäta sig med Medalhavets magi. För Österlen är Magiskt.
Det är något speciellt med Skåne, tycker en Stockholmare som flyttat hit.

 
MJ

MJ

13 juli 2008 12:15

Underbart kort på din lilla släkting, man kan riktigt ana hur god maten var.
Grillning är en konst men håller man sig till de regler som du radar upp (Vänta till det bädden är grå, vänd inte köttet för ofta etc) så blir det nästan alltid bra. Då kan tom jag lyckas.

http://mj.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av GladaKatarina - 16 oktober 2011 09:03

Jag har gjort nya inlägg på min reseblogg, fyra inlägg från London! Ett besök i the Temple Church, en båttur på Themsen, en lång rundvandring med fokus på Trafalgar Square och en utflykt till Camden Town med ännu en lång promenad längs Regent's Canal...

Av GladaKatarina - 9 oktober 2011 00:00

Från och med den 1 december kommer jag inte längre att vara skriven i mitt älskade Malmö. Som tur är flyttar jag inte längre än till grannkommunen Svedala - orten som finns på riktigt, ja! Eftersom jag pendlar från Limhamn via Centralen och ända fram...

Av GladaKatarina - 17 juli 2011 20:09

Hejsan sötnosar!   Jag har saknat er med! Gör det fortfarande! Det händer lite på resebloggen just nu, hälsa på så blir jag ännu gladare!    Jag har bloggeri och sociala medier som en del av mitt jobb nu, men allt hinns inte med.    Annar...

Av GladaKatarina - 7 juli 2011 18:21

Det är nästan ett år sedan och midsommarbilderna fungerar ju fortfarande - vilken tur!    Glad skulle bloggen vara, det har varit lite si och så med det. Ibland är det bättre att vara... en smula ilsken, då händer det saker.    Denna sommar, ...

Av GladaKatarina - 30 juli 2010 16:48


  Mamma Elsa skulle fyllt 85 år idag, det är drygt 21 år sedan hon dog. Varje jämna år skulle mina föräldrar fyllt jämnt, det skilde 15 år mellan dem. (Se tidigare inlägg i juni om min pappas 100-årsdag.)   Jag skulle skrivit om henne, men h...

Om mig

Vädret i Malmö

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Juli 2008 >>>

Nyskrivet, nyspanat

Sök och finn

Gladans intressehylla

Arkiverade gladerier

Bloggvänner och annat

Det var en gång

...bad things with you. ;-)

Visitsiffror

Gladan kvittrar på Twitter!

Weird translation for you!


Ovido - Quiz & Flashcards